piątek, 10 maja 2019

Biszkoptowa zebra

Dzień dobry :)

Z domu rodzinnego pamiętam coniedzielne obiadki.
Oczywiście z dwóch dań. 
Obowiązkowo na deser mama serwowała ciasto.
Teraz z okazji dnia mamy to ja będę swoją mamę rozpieszczać :)
Przygotuję jej lekkie i pyszne ciasto, które jestem pewna, że bardzo jej zasmakuje :)

 Biszkoptowa zebra 





Składniki
BISZKOPT
4 jajka rozmiar L
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki czarnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
330 ml śmietanki 30 %
250 gram serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kolorowej posypki
Sposób przygotowania
BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać cukier i ubijać do czasu, aż cukier się rozpuści.
Dodać żółtka i dobrze razem wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Dodać do jajek i wymieszać drewnianą łyżką.
Blachę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopt wylać na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 30 minut w 170 st C.
Po upieczeniu dokładnie ostudzić i pokroić na 20 kwadratów.
MASA
Śmietankę ubić na sztywno.
Przed końcem ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone.
Dokładnie razem połączyć.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
10 kwadratów rozłożyć.
Na każdy wycisnąć porcję masy.
Przykryć biszkoptem i ponownie wycisnąć porcję masy.
Na wierzchu każdy posypać kolorową posypką.
Przechowywać w lodówce.
Przy okazji dnia matki na stronie Manufaktura Wielkopolska czeka na Was 10 % rabat na zakupy w e-sklepie na hasło durszlak10.
 
Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

2 komentarze: