piątek, 8 grudnia 2017

Ciasto biały lion

Dzień dobry :)
Kochani święta zbliżają się wielkimi krokami.
Czas pomyśleć nad świątecznym menu.
Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne ciasto.
Możecie je równie dobrze przygotować na jutro do kawki :)

 
Ciasto biały lion






Składniki


BISZKOPT


8 jajek

8 łyżek cukru

6 łyżek mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia


MASA


3 budynie śmietankowe z cukrem

1 litr mleka

250 gram masła (użyłam masła irlandzkiego od Mlekomy)

sok z 1/2 cytryny


RYŻ


100 gram ryżu preparowanego

1 puszka masy krówkowej


PONCZ


1/2 szklanki wody

1 łyżka cukru

1/2 soku z cytryny


150 gram orzeszków ziemnych solonych



Sposób przygotowania


BISZKOPT


Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier. Gdy się rozpuści dodać żółtka. Ubijać. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać mąki do masy jajecznej i delikatnie razem wymieszać.

Blachę o wymiarach 25 cm/ 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwie części.


MASA


Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu w 1 litrze mleka. Od razu po ugotowaniu przykryć wierzch folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Gdy budyń będzie zimny w misce zmiksować masło z sokiem z cytryny. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyń. Dobrze razem wymieszać.


RYŻ


Masę krówkową przełożyć do garnka. Podgrzać. Wsypać ryż i dokładnie razem wymieszać.

PONCZ

Składniki na poncz razem wymieszać. 


Spód biszkoptu przełożyć na blaszkę. Skropić go ponczem. Wyłożyć ryż preparowany wymieszany z masą krówkową. Wyrównać. Na ryż wyłożyć 2/3 masy budyniowej. Na to dać drugą część biszkoptu. Skropić ponczem. Posmarować resztą kremu budyniowego i na wierzchu posypać solonymi orzeszkami ziemnymi.

Odstawić w zimne miejsce najlepiej na całą noc.

Podane na talerzu od Porcelany Bogucice

3 komentarze: