wtorek, 8 sierpnia 2017

Rolada chlebowa

Dzień dobry :)
Ostatnio tak mnie naszło na chleb.
Uwielbiam jego zapach roznoszący się po całym domu.
Jeszcze taki ciepły posmarować masłem, które w mgnieniu oka się stopi.
Uwielbiam :)
Tym razem postawiłam na chleb w 3 smakach.
Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, a warto taki sobie upiec.

 
Rolada chlebowa
 




 
Składniki
 
350 gram mąki pszennej
1 żółtko
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suchych drożdży
180 ml ciepłego mleka
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki rozdrobnionego szpinaku
 
Sposób przygotowania
 
Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej cukier, sól oraz suche drożdże. Przemieszać. Następnie dodać żółtko, masło i mleko. Dokładnie wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Jedną zostawić bez dodatków. Do drugiej dać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. Do trzeciej dać szpinak i również dobrze tą część wymieszać. Każdą rozwałkować na prostokąt o takich samych wymiarach jak pozostałe. Grubość ciasta regulujemy według własnych upodobać. Na stolnicy ułożyć rozwałkowane ciasto bez dodatków, na to położyć ciasto ze szpinakiem i na wierzchu rozłożyć ciasto z koncentratem pomidorowym. Zwinąć do środka zaczynając z krótszego brzegu i formując roladę. Formę keksową przesmarować olejem. Przełożyć do niej roladę. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wierzch posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w 180 st C. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy rolada się upiekła. Od razu po wyjęciu z piekarnika wierzch ponownie posmarować mlekiem. Wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.
 
Jeżeli podczas wyrabiania ciasto będzie nam się kleiło do rąk możemy podsypać je mąką.

3 komentarze: