piątek, 16 czerwca 2017

Nadziewane oliwki w boczku

Dzień dobry :)
Tak się zastanawiałam jakim to przepisem się z Wami podzielić.
Oj ciężko było.
Ale jako, że mamy długi weekend to oczywiście spotkania ze znajomymi, grille i %%% hihi
Pomyślałam, że do tego będziecie jeszcze potrzebować fajnej zakąski.
Dlatego dzisiaj na blogu tadam ... przepis na nadziewane oliwki.
Trochę pracy przy nich jest ale uwierzcie mi efekt końcowy będzie zadowalający :)


Nadziewane oliwki w boczku






 
Składniki


20 dużych oliwek

1/4 czerwonej papryki konserwowej

10 dag żółtego sera (użyłam Edamskiego od Mlekomy)

10 cienkich plastrów boczku parzonego


Sposób przygotowania


Oliwki naciąć z jednej strony (nie przekrawać ich do końca). Paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Plasterki boczku przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdą oliwkę nadziać papryką i żółtym serem. Złożyć razem, żeby farsz był w środku oliwki. Każdą owinąć plasterkiem boczku. Spiąć wykałaczką. Ułożyć na tacce do grilla. Grillować około 5 minut z każdej strony. Oliwki  można również przygotować na patelni grillowej. Wysmażyć na suchej patelni z dwóch stron na rumiano. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Oliwki podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.

4 komentarze:

  1. Oliwki to nie nasza bajka... ale wygląda bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale efektowne i smaczne, zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne połączenie, jestem pod wrażeniem, pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń