piątek, 16 czerwca 2017

Nadziewane oliwki w boczku

Dzień dobry :)
Tak się zastanawiałam jakim to przepisem się z Wami podzielić.
Oj ciężko było.
Ale jako, że mamy długi weekend to oczywiście spotkania ze znajomymi, grille i %%% hihi
Pomyślałam, że do tego będziecie jeszcze potrzebować fajnej zakąski.
Dlatego dzisiaj na blogu tadam ... przepis na nadziewane oliwki.
Trochę pracy przy nich jest ale uwierzcie mi efekt końcowy będzie zadowalający :)
Możecie śmiało przygotować je sobie wcześniej.

 
Nadziewane oliwki w boczku
 





 
Składniki
 
20 dużych oliwek
1/4 czerwonej papryki konserwowej
10 dag żółtego sera (użyłam Edamskiego od Mlekomy)
10 cienkich plastrów boczku parzonego
 
Sposób przygotowania
 
Oliwki naciąć z jednej strony (nie przekrawać ich do końca). Paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Plasterki boczku przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdą oliwkę nadziać papryką i żółtym serem. Złożyć razem, żeby farsz był w środku oliwki. Każdą owinąć plasterkiem boczku. Spiąć wykałaczką. Oliwki wysmażyć na suchej patelni z dwóch stron na rumiano. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
 
Oliwki podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.

2 komentarze: