czwartek, 2 marca 2017

Pyzy drożdżowe

Dzień dobry :)
Kochani tym razem propozycja obiadowa.
No może nie do końca obiadowa, ponieważ jest do jak by dodatek ale dość ważny.
Chodzi o pyzy drożdżowe.
Ja rodowita poznanianka to mówię na nie pyzy ale wiem, że w innych regionach są to parowańce, buchty.
Do niedzielnego obiadu od czasu do czasu pamiętam jak przygotowywała je moja babcia.
Później oczywiście pałeczkę przejęła mama :)
W smaku pyzy są słodsze niż te kupne.
Najlepiej mi smakują z pieczonym mięsem i ciemnym sosem.
A i potem na zimno też lubię sobie je skubnąć.
Pycha, mówię Wam.

Pyzy drożdżowe



 



Składniki


5 jajek

1 kilogram mąki pszennej

2 szklanki letniego mleka

szczypta soli

6 łyżek cukru

10 dag drożdży



Sposób przygotowania


Do letniego mleka dodać cukier, pół szklanki mąki i rozkruszyć drożdże. Dokładnie razem wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka rozmącić. Resztę mąki przesiać do miski. Dodać do niej szczyptę soli, rozmącone jajka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dokładnie wyrobić jednolite ciasto starając się jak najbardziej je napowietrzyć. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta formować kulki. Położyć na posypanej stolnicy, żeby troszkę podrosły. Następnie parować w specjalnym garnku lub parowarze. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. 


4 komentarze:

  1. Myy pyszne, dawno ich nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś ochoty...wieki nie jadłam takich!

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie sie nazyw3aja parowańce, też dawno nie jadłam

    OdpowiedzUsuń