niedziela, 26 marca 2017

Karpatka z kremem w dwóch kolorach

Dzień dobry :)
Karpatka to takie ciacho, które u mnie w domu znika jeszcze szybciej jak się pojawiło.
Tym razem ciasto parzone przełożyłam kremem w dwóch smakach.

 
Karpatka z kremem w dwóch kolorach
 




 
Składniki
 
CIASTO
 
1 szklanka wody
100 gram masła
1 szklanka mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
 
KREM
 
3/4 szklanki cukru
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 gram masła
2 łyżki kakao
 
cukier puder do posypania wierzchu ciasta
 
 
Sposób przygotowania
 
CIASTO
 
Masło i wodę zagotować. Wymieszać, żeby masło się roztopiło. Wyłączyć gaz i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Energicznie wymieszać do połączenia się składników. Odstawić do ostudzenia. Następnie wbijać kolejno po jednym jajku i dokładnie wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Upiec w niej kolejno 2 blaty z wcześniej przygotowanego ciasta. Około 40 minut w 180 st C (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto już się upiekło). Po upieczeniu ostudzić.
 
MASA
 
Mleko wlać do garnka. Odlać 1 szklankę. Do mleka w garnku dać cukier i cukier waniliowy. Zagotować. Do odlanej szklanki mleka dodać żółtko oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie razem wymieszać. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć wlać do niego mleko wymieszane z żółtkiem i mąką. Energicznie mieszać do czasu, aż powstanie gęsty budyń. Wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować. Dodawać do niego po łyżce zimnego budyniu. Zmiksować razem na gładką masę. Podzielić ją na połowę. Do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać. Na jeden blat upieczonego ciasta wyłożyć krem z kakao, na to rozsmarować jasny krem. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch posypać cukrem pudrem. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
 
Ciacho podane na talerzu od Porcelany Bogucice.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam karpatkę, pyszne ciasto i jeszcze te 2 kolory.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dwósmakowa karpatka to jest to! Z chęcią byśmy zjadły po kawałku... ale takim sporym :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy na mleku roslinnym też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam, ale przecież na mleku roślinnym gotuje się budyń więc taki krem powinien wyjść bez problemu :)

      Usuń
  4. Ale bym wszamała :) Karpatkę kocham z czymkolwiek by była, takiej jak Twoja jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładnie wygląda z dwukolorowym kremem. U mnie krem zaczyna znikać zanim przełożę nim ciasto.

    OdpowiedzUsuń