środa, 8 marca 2017

Fuga

Dzień dobry :)
Oj słodkiego mi się chce.
Tak mnie naszło na sernik, że dzisiaj biorę się za pieczenie.
Sernik bardzo prosty w wykonaniu na serkach homogenizowanych.
 Odkąd pamiętam mama piekła go co chwilę.
Może i ktoś z Was się skusi ?
Pamiętajcie o cyknięciu fotki, zamieścimy w galerii :)


Fuga





 
Składniki


CIASTO


0,5 kostki margaryny

1,5 szklanki mąki pszennej

2 żółtka

1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %

2 łyżki ciemnego kakao

2 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia


MASA SEROWA


0,5 kilograma sera homogenizowanego naturalnego

1 łyżka oleju

1 budyń waniliowy

1 żółtko

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

piana ubita z 3 białek



Sposób przygotowania


CIASTO


Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną część ciasta przełożyć do zamrażarki a drugą wyłożyć równomiernie na spód tortownicy o średnicy 18 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.


MASA SEROWA


Ser homogenizowany, olej, cukier, cukier waniliowy, żółtko oraz budyń przełożyć do miski. Mikserem wszystko razem dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Masę serową wyłożyć na uprzednio wyłożone ciasto w tortownicy. Druga część ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na masę serową. Ciasto piec około 50 minut w 180 st C. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po upieczeniu dokładnie ostudzić. 


Fuga w wykonaniu Pani Sylwii
Fuga w wykonaniu Pani Dominiki

Fuga w wykonaniu Pana Roberta

10 komentarzy:

  1. Piękny Ci wyszedł ten serniczek :) Ja również uwielbiam takie z serków są pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. serniczek pierwsza klasa:)
    na pewno też i smakuje przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu wspaniały serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super serniczek, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszlo mi beznadziejnie :( w środku zamiast kremowej ubitej mady wyszlo mi lekko sciete napowoetrzone cienkie niewiadomo co a kruszobka i spod sie spalily -.-

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi bardzo. Nie mam pojęcia co było przyczyną. Przed chwilą dostałam wiadomość od jednej Pani, że robiła właśnie to ciasto i wszystko wyszło ok. Podesłała nawet zdjęcia. Jutro to zdjęcie zamieszczę.

      Usuń
  6. A z jakiej firmy najlepiej kupic ten ser homogenizowany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń