wtorek, 7 lutego 2017

Placuszki z ziemniaków z sosem pieczarkowym

Dzień dobry :)
Kochani zostały Wam dzisiaj ziemniaki z obiadu ?
Nie wyrzucajcie ich !
Obiad na jutro będziecie mieli jak znalazł :)
Pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków.
Do nich tylko sos z pieczarek i śmietany i smaczny obiad gotowy :)

Placuszki z ziemniaków z sosem pieczarkowym



Składniki
PLACUSZKI
1 kilogram ugotowanych ziemniaków
1 cebula
1 pęczek koperku
sól do smaku
pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia placuszków
olej do smażenia
SOS
0,5 kilograma pieczarek
1 cebula
400 ml kwaśnej śmietany 18 %
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
PLACUSZKI
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Koperek opłukać i posiekać. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać usmażoną wcześniej cebulę, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Dobrze wszystko razem wymieszać. Z masy ziemniaczanej formować placuszki. Obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
SOS
Pieczarki opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki razem z cebulą usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę i dobrze razem wymieszać. Pogotować razem 5 minut na małym ogniu.
Placuszki podawać bezpośrednio po usmażeniu polane sosem pieczarkowym.

Placuszki podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.

6 komentarzy:

  1. Wyglądają mega smakowicie, aż narobiłaś mi smaku :)

    XYZQUI

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie wyrzucam ziemniaków, lae też jeszcze nie piekłam z nich placuszków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie placki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka propozycja podania placuszków z sosem, to coś dla mnie. Narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ja dawno nie jadłam takich placków, z sosem pieczarkowym obowiązkowo :D

    OdpowiedzUsuń