czwartek, 2 lutego 2017

Pączki hiszpańskie

Dzień dobry :)
Karnawał w pełni i dlatego częstuję dzisiaj pysznymi pączkami hiszpańskimi.
W moim domu znikają w mgnieniu oka. 
Ciasto parzone polane lukrem smakuje wyśmienicie.
Podane z winem Monte Santi smakują jeszcze lepiej :)

 
Pączki hiszpańskie
 




 
Składniki
 
40 dag mąki pszennej
20 dag masła
0,5 litra wody
8 jajek
szczypta soli
1 litr oleju
lukier
 
 
Sposób przygotowania
Wodę wlać do garnka, dodać do niej masło. Wstawić na gaz. Doprowadzić do wrzenia. Mieszać co chwilę, żeby masło się rozpuściło. Gdy zacznie wrzeć wyłączyć gaz. Do wody z masłem wsypać mąkę wymieszaną ze solą. Energicznym ruchem wymieszać, żeby powstało jednolite ciasto. Odstawić do ostygnięcia. Mieszając mikserem wbijać do ostudzonego ciasta po jednym jajku. Dobrze połączyć ciasto z jajkami. W oleju rozgrzać olej. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 5 cm. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać na kawałki papieru dwa kółka z ciasta, które nałożone są na siebie. Na rozgrzany olej wkładać pączki papierem do góry. Po chwili papier sam się odklei i należy go wtedy wyjąć z garnka. Pączki smażyć z obu stron na rumiano. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ostudzić. Na końcu polać po wierzchu lukrem. Można dodatkowo posypać cukrowymi ozdobami.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie słodkości, porywam kilka Kasiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne wyczarowałaś, mnniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jak na ptasie czy karate ,napewno wypróbuję wkrótce ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto jak na ptasie czy karate ,napewno wypróbuję wkrótce ☺

    OdpowiedzUsuń