środa, 4 stycznia 2017

Kuleczki serowe

Dzień dobry :)
Szukacie pomysłu na fajną przekąskę ?
Babeczka już spieszy z pomocą :)
Kuleczki serowe w otoczce z szynki parmeńskiej :)
Może być ?
Powiem Wam, że połączenie sera twarogowego, sera żółtego i przypraw smakuje bosko :)

Kuleczki serowe




Składniki
250 gram sera twarogowego śmietankowego
15 dag sera żółtego (u mnie salami Mlekoma )
sól do smaku
słodka papryka do smaku
czosnek granulowany do smaku
10 dag szynki parmeńskiej
1 garść prażonych pistacji
1/2 pęczka szczypiorku
kilka paluszków solonych
Sposób przygotowania
Ser twarogowy przełożyć do miski. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do sera twarogowego. Dodać do smaku przyprawy sól, słodką paprykę i czosnek granulowany. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. Plastry szynki parmeńskiej pokroić w drobną kostkę. Wysmażyć na chrupiąco na suchej patelni. Ostudzić i przełożyć do miseczki. Pistacje i szczypiorek posiekać. Dodać do szynki parmeńskiej. Wymieszać. W tak przygotowanej posypce obtoczyć dokładnie kulki serowe. Paluszki przełamać na dwie części. W kulkę serową włożyć od góry paluszka. Przed podaniem przechowywać w lodówce.
Kuleczki podałam na talerzu od Porcelany Bogucice

 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy 

3 komentarze:

  1. Bardzo fajna i smaczna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie kuleczki serowe są idealne na imprezki, robię w wersjach z najrózniejszymi posypkami

    OdpowiedzUsuń