poniedziałek, 2 stycznia 2017

Kruszon z budyniem i brzoskwiniami

Dzień dobry :)
Kochani witam Was w Nowym Roku :)
Życzę Wam wszystkiego dobrego i przede wszystkim zdrówka.
Tym razem nie chlebem i solą lecz pysznym ciachem.
Jest bardzo proste w przygotowaniu i uwierzcie mi, zasmakuje każdemu :)

Kruszon z budyniem i brzoskwiniami

 
 
Składniki
250 gram masła
3 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 szklanka cukru
5 białek
1 puszka brzoskwiń
2 budynie śmietankowe z cukrem
1 litr mleka
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, 5 łyżek cukru, 5 żółtek oraz olej. Zagnieść dokładnie jednolite ciasto. Blachę o wymiarach 25 cm * 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozłożyć na dno blachy a drugą połowę włożyć do woreczka i do zamrażalnika. Z litra mleka odlać 1 szklankę, resztę zagotować. W szklance mleka rozmieszać dokładnie dwa budynie śmietankowe. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszać do momentu, aż budyń zgęstnieje. Gorący wyłożyć na surowe ciasto przygotowane wcześniej na blaszce. Brzoskwinie odsączyć dokładnie z zalewy i pokroić w plastry. Rozłożyć na budyniu. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 szklankę cukru. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Pianę wyłożyć na brzoskwinie. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na pianę z białek. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 - 60 minut w 160 - 180 st C lub do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu dokładnie ostudzić. 

Ciasto w wykonaniu Pani Sylwii
Ciasto w wykonaniu Pani Agnieszki
 

10 komentarzy:

  1. wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
    a ciacho ciekawe, trochę podobne do mojego sernika brzoskwiniami, który uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto zapowiada się obłędnie. :-)
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie ostatnio za mną chodzi ciasto z budyniem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam mniam 😊 smakowicie wygląda 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj robiłam i powiem szczerze REWELACJA:) Rozpłwa się w ustach. Pozdrawiam ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że ciasto smakowało :)
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wypróbowanie przepisu :)

      Usuń
  6. Witam. Mam pytanie, czy ciasto mogę piec z termoobiegiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Przy termoobiegu lepiej ustawić temperaturę 160 stopni i po 40 minutach najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już jest upieczone.

      Usuń
  7. Cześć a masło w jakiej ma być postaci zimne/temp pokojowa/płynna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja masło wyciągam z lodówki na 30 minut przed zrobieniem ciasta. Nie stapiam go :)

      Usuń