poniedziałek, 2 stycznia 2017

Kruszon z budyniem i brzoskwiniami

Dzień dobry :)
Kochani witam Was w Nowym Roku :)
Życzę Wam wszystkiego dobrego i przede wszystkim zdrówka.
Tym razem nie chlebem i solą lecz pysznym ciachem.
Jest bardzo proste w przygotowaniu i uwierzcie mi, zasmakuje każdemu :)

Kruszon z budyniem i brzoskwiniami

 
 
Składniki
250 gram masła
3 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 szklanka cukru
5 białek
1 puszka brzoskwiń
2 budynie śmietankowe z cukrem
1 litr mleka
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, 5 łyżek cukru, 5 żółtek oraz olej. Zagnieść dokładnie jednolite ciasto. Blachę o wymiarach 25 cm * 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozłożyć na dno blachy a drugą połowę włożyć do woreczka i do zamrażalnika. Z litra mleka odlać 1 szklankę, resztę zagotować. W szklance mleka rozmieszać dokładnie dwa budynie śmietankowe. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszać do momentu, aż budyń zgęstnieje. Gorący wyłożyć na surowe ciasto przygotowane wcześniej na blaszce. Brzoskwinie odsączyć dokładnie z zalewy i pokroić w plastry. Rozłożyć na budyniu. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 szklankę cukru. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Pianę wyłożyć na brzoskwinie. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na pianę z białek. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 - 60 minut w 160 - 180 st C lub do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu dokładnie ostudzić. 

Ciasto w wykonaniu Pani Sylwii
Ciasto w wykonaniu Pani Agnieszki
 

14 komentarzy:

  1. wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
    a ciacho ciekawe, trochę podobne do mojego sernika brzoskwiniami, który uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto zapowiada się obłędnie. :-)
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie ostatnio za mną chodzi ciasto z budyniem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam mniam 😊 smakowicie wygląda 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj robiłam i powiem szczerze REWELACJA:) Rozpłwa się w ustach. Pozdrawiam ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że ciasto smakowało :)
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wypróbowanie przepisu :)

      Usuń
  6. Witam. Mam pytanie, czy ciasto mogę piec z termoobiegiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Przy termoobiegu lepiej ustawić temperaturę 160 stopni i po 40 minutach najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już jest upieczone.

      Usuń
  7. Cześć a masło w jakiej ma być postaci zimne/temp pokojowa/płynna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja masło wyciągam z lodówki na 30 minut przed zrobieniem ciasta. Nie stapiam go :)

      Usuń
  8. Czy ciasto można podpiec przed nałożeniem budyniu żeby mieć pewność że nie będzie surowe czy jest to zbędne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej jest to zbędne. Ja nigdy nie podpiekałam. Nie wiem czy spód się nie przypali jak go wcześniej podpieczemy.
      W razie wątpliwości czy spód się dopiekł można przed wyjęciem ciasta nakłuć go drewnianym patyczkiem od szaszłyków. Jeżeli ciasto będzie surowe można je chwilę dłużej potrzymać w piekarniku.
      Pozdrawiam

      Usuń
  9. Witam,
    Czy jest możliwość zamrożenia tego ciasta?
    Ciasto przepyszne,nie jesteśmy w stanie całego zjeść i chciałam zamrozić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Agnieszko przyznam szczerze, że nigdy tego ciasta nie mroziłam. Nie wiem czy po rozmrożeniu nie pokruszy się i nie wiem jak zachowa się budyń. Niemniej jednak jak ma Pani ciasto wyrzucić albo zjadać na siłę to można zaryzykować z zamrożeniem.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wypróbowanie mojego przepisu :)

      Usuń