czwartek, 12 stycznia 2017

Francuskie babeczki z pastą jajeczną

Dzień dobry :)
Kochani dzisiaj kolejna imprezowa propozycja.
W końcu mamy karnawał to trzeba to smacznie wykorzystać :)

 
Francuskie babeczki z pastą jajeczną
 





 
Składniki
 
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
1 łyżka sezamu
 
PASTA JAJECZNA
 
4 jajka
3 ogórki konserwowe
sól do smaku
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki majonezu
 
 
Sposób przygotowania
 
Z ciast francuskiego szklanką powykrawać kółka. W co drugim kółku dodatkowo kieliszkiem wykroić mniejsze kółko.
 Na pełne kółko nałożyć kółko z dziurką wyciętą. W środku nakłuć widelcem. 
Jajko rozbełtać i posmarować nim wierzch kółek.
 Posypać boki sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
 Piec 10-15 minut w 180 st C. Po wyjęciu z piekarnika widelcem wdusić środki (jeżeli również wyrosły). Odstawić do wystudzenia.
 
PASTA JAJECZNA
 
Jajka ugotować na twardo. Obrać. Obrane jajka razem z ogórkami konserwowymi zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sól do smaku oraz musztardę i majonez. Wszystko razem dobrze wymieszać. Powstałą pastą nadziewać wcześniej upieczone babeczki z ciasta francuskiego.
 
Przy smarowaniu babeczek rozbełtanym jajkiem pomógł mi pędzelek z ruchoma głowicą od Fiskars.

5 komentarzy:

  1. Jaka apetyczna i ciekawa propozycja. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pysznie wyglądają te babeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się prezentują a i wykonanie nie jest trudne i czasochłonne - fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń