sobota, 3 grudnia 2016

Deser piernikowy i KONKURS

Dzień dobry :)
Święta zbliżają się wielkimi krokami.
Ja już zaczynam planować co znajdzie się na moim świątecznym stole.
Jednym ze smakołyków będzie deser.
Dosyć szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny.
No i fajnie prezentuje się podany w słoiku (Friends of Glass).
Sami zobaczcie.
I jeszcze niespodzianka dla Was :)
Pod przepisem mały konkurs :)

Deser piernikowy







Składniki


MASA PIERNIKOWA


0,5 litra śmietanki 35 % (u mnie Mlekoma)

1/4 szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 łyżki kakao

250 gram sera mascarpone

1 łyżeczka przyprawy do piernika


MASA ŚMIETANOWA


0,5 szklanki śmietanki 30 %

1 łyżka sera mascarpone

1 łyżka cukru pudru


PONAD TO


100 gram pierników bez czekolady

1 łyżka posypki karmelowej

płatki śniegu z opłatka



Sposób przygotowania


MASA PIERNIKOWA


Śmietankę ubić na sztywno. Jeżeli nie mamy śmietanki 35 % to śmiało możemy ją zastąpić śmietanką 30% lub 36 %. Przed końcem ubijania dodać ser mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy, kakao i przyprawę do piernika. Wszystko razem dokładnie wymieszać.


MASA ŚMIETANOWA


Śmietankę ubić na sztywno. Dodać ser mascarpone i cukier puder i dokładnie razem wymieszać.


Pierniki pokruszyć. Na dno słoika ułożyć porcję pokruszonych pierników. Przykryć ją masą piernikową. Na to wyłożyć pokruszone pierniki i przykryć porcją masy piernikowej. Na wierzchu najlepiej dekoratorem wycisnąć rozetkę z masy śmietanowej. Udekorować posypką karmelową i płatkami śniegu z opłatka.
A teraz konkurs :)
Kochani firma Friends of Glass zasponsorowała 2 zestawy słoiczków. W każdym zestawie jeden średni i jeden mały słoiczek.
 zdj. Friends od Glass
  zdj. Friends od Glass
 zdj. Friends od Glass
 zdj. Friends od Glass

Motywem przewodnim konkursu jest deser w szkle.
Konkurs trwa od soboty 03.12.2016 r. do  czwartku 08.12.2016 r.
Ogłoszenie wyników w piątek 09.12.2016r.
Każdy może przesłać max 3 propozycje.
Swoje propozycje wpisujecie w komentarzu pod postem konkursowym.
Jeżeli macie ochotę dodać zdjęcie wysyłajcie je na adres spell7@op.pl wpisując w tytule wiadomości "Konkurs deser w szkle". Nie zapomnijcie się podpisać zarówno w komentarzu jak i w mailu.
Zgłaszając swoją propozycję wyrażacie zgodę na publikację jej oraz swoich danych.
Będzie mi niezmiernie miło jeśli polubicie stronę sponsora Friends of Glass oraz Słodką Babeczkę (jeśli jeszcze nie lubicie). Oczywiście nie jest to warunek konieczny, ponieważ sama nie lubię jak mnie się do czegoś zmusza :)

Oczywiście chyba jasne jest, że zgłaszając swoją propozycję posiadanie prawa autorskie do niej.

To na tyle.

Kochani trzymam kciuki za każdego :)

POWODZENIA :)

A teraz moment na który wszyscy czekali :)
OGŁOSZENIE WYNIKÓW
Jest mi niezmiernie miło poinformować, że w konkursie "Deser w szkle" nagrodę zdobywa :

Bogusia Grochala za Desery mocno kawowe

Mirosława Wawrzyniak za Śliwkao.
Gratuluję :) 

Bogusię i Mirosławę bardzo proszę o podanie danych do wysyłki nagrody.
Dane wysyłajcie na maila spell7@op.pl.
Czekam na nie do wtorku 13 grudnia.

20 komentarzy:

  1. To ja będę pierwsza :) Polecam mój wybuchowy deserek :)

    WYBUCHOWY DESEREK
    Owoce kiwi a przede wszystkim granatu są bogactwem witamin, substancji mineralnych i odżywczych, które rekompensują nam doznania słodkości
    i chwile zapomnienia, na które pozwalamy sobie jedząc ten deser.
    Granat uważany jest od lat za symbol zdrowia i miłości….a co za tym idzie jest też afrodyzjakiem ;)

    Składniki:

    Galaretka kawowa:
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki cukru
    3 łyżki likieru kawowego

    Masa:
    3 żółtka
    2 łyżeczki cukru pudru
    100ml śmietany 30%
    100g masła
    100g czekolady deserowej
    100g białej czekolady

    Owoce:
    3 kiwi
    1 granat

    WYKONANIE:

    1. Galaretka kawowa
    Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem (250ml), dodać żelatynę, cukier i likier kawowy. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
    Zimną galaretkę rozlać do 4 pucharków i wstawić do lodówki.

    2. Masa
    Żółtka ubić z cukrem pudrem na parze i dodać masło, wyrobić na jednolitą masę i podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać rozpuszczoną białą czekoladę a do drugiej czekoladę deserową. Śmietanę ubić, podzielić na dwie części a następnie dodać do każdej z mas czekoladowych.

    3. Do pucharków z galaretką kawową dodać warstwami: owoce granatu, połowę masy z czekolady deserowej, owoce kiwi pokrojone w kostkę, drugą połowę masy z czekolady deserowej, kolejną porcję granatu, i masę z białej czekolady. Wierzch deseru udekorować kawałkami kiwi.
    4. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Za oknem szaro i ponuro więc nic nam tak nie poprawi humoru jak mocno kawowy deser z niewielką ilością %. Są bardzo smaczne i szybkie do przyrządzenia, idealne zamiast popołudniowej kawy.

    Desery mocno kawowe
    Składniki:
    0,5 litra śmietany 30%
    200 ml. likieru kawowego
    100 ml. amaretto
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    0,5 litra gorącej wody
    3 łyżeczki cukru
    3 łyżeczki żelatyny
    1 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    50 gram gorzkiej czekolady
    50 gram orzeszków ziemnych w karmelu
    4 małe batony Prince Polo
    2 śmietan-fixy
    Sposób przygotowania:
    Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą, dodajemy 3 łyżeczki cukru, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Do kawy dodajemy amaretto oraz rozpuszczoną żelatynę, wlewamy do 4 szklanek i wstawiamy do lodówki do stężenia. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietan-fixy , miksujemy. Masę dzielimy na pół, do jednej części wlewamy likier czekoladowy i miksujemy. Jasną część masy śmietanowej przekładamy na galaretkę kawową, kilka łyżek odkładamy do dekoracji wierzchu. Batony kruszymy na mniejsze kawałki, układamy na masie śmietanowej, masę z likierem kawowym wykładamy na wierzch, odłożoną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch. Wierzch deserów posypujemy startą na tarce czekoladą oraz orzechami w karmelu, wstawiamy do lodówki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Deser Raffaello w słoiczku FIT
    Składniki na krem:
    – 500 ml mleka (napoju) kokosowego
    – 400 ml (puszka) mleczka kokosowego
    – 150g suchej kaszy jaglanej
    – 3 łyżki wiórków kokosowych
    – 2 łyżki ksylitolu
    – 1 łyżka oleju kokosowego
    – 1 laska wanilii
    – sok z ćwiartki cytryny

    Dodatkowo:
    – chipsy kokosowe
    – płatki migdałowe
    – ekspandowana kasza jaglana
    – pełnoziarniste herbatniki

    1. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, odcedzamy, umieszczamy w rondelku i zalewamy 500 ml mleka kokosowego. Gotujemy na wolnym ogniu wraz z wyjętymi czubkiem noża ziarenkami wanilii i pozostałą laską wanilii do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie bardzo miękka (ok. 20-25 min). Ugotowaną kaszę studzimy i wyrzucamy laskę wanilii. W misie blendera umieszczamy pozostałe składniki i miksujemy na idealnie gładki krem, w razie potrzeby dosładzamy.
    2. Herbatniki kruszymy i umieszczamy na dnie słoiczka. Na nich umieszczamy krem Raffaello, następnie ekspandowaną kaszę jaglaną z płatkami migdałowymi i kolejną warstwę kremu. Na koniec dekorujemy chipsami kokosowymi. Przed podaniem trzymamy w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pudding Chia z kakaowym kremem gryczanym i kremem kasztanowym z bezami
    Składniki na pudding chia:
    – 250ml mleka (kokosowego)
    – 30g nasion chia

    W dużej misce mieszamy mleko wraz z nasionami chia. Mieszankę odstawiamy na minimum 2h do lodówki, co jakiś czas mieszając, by nie powstały nam duże „kluski”.

    Składniki na mleczny krem z kasztanów jadalnych:
    – dowolna ilość kasztanów jadalnych (u mnie 300g)
    – tyle ml mleka sojowego ile gramów kasztanów jadalnych (u mnie 300ml)
    – łyżeczka ksylitolu (w zależności jak bardzo słodki krem chcemy)

    Kasztany myjemy pod bieżącą wodą. Nacinamy je w literkę „X” na ich wypukłej stronie. Gotujemy w wodzie przez 15 minut od jej zawrzenia. Po tym czasie wszystkie dokładnie obieramy, aż do żółtego środka. Obrane kasztany umieszczamy w garnuszku, zalewamy mlekiem, dosładzamy i gotujemy przez 15-20 minut. Całość przekładamy do misy blendera i miksujemy na gładko.

    Składniki na kakaowy krem gryczany:
    – 100g kaszy gryczanej (1 woreczek)
    – 100ml mleka kokosowego
    – 1 banan
    – 1 łyżka kakao bez cukru

    Kaszę gotujemy na bardzo miękko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy ją i umieszczamy w misie blendera wraz z pozostałymi składnikami. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

    Na dnie każdego ze słoiczków umieszczamy kakaowy krem gryczany, następnie pudding chia, a na sam koniec całość przykrywamy mlecznym kremem z kasztanów jadalnych i dekorujemy pokruszonymi bezami z mojego przepisu, bądź wegańskimi bezami z wody po ciecierzycy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pumpkin Spice Chia Pudding - dyniowy deser chia
    Składniki pudding chia:
    – 375ml mleka (sojowego)
    – 200ml mleczka kokosowego
    – 30g chia

    Składniki na krem dyniowy:
    – 200g puree z dyni
    – 125 ml mleka (sojowego)
    – łyżka syropu klonowego
    – 1/2 łyżeczki cynamonu
    – 1/3 łyżeczki imbiru
    – 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

    W dużej misce łączymy składniki na pudding chia, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, by nasionka napęczniały. W drugiej miseczce łączymy składniki na krem dyniowy i również wstawiamy do lodówki, by smaki się przegryzły. Po tym czasie obie zawartości miseczek umieszczamy w słoiczkach warstwami, zaczynając od tej z nasionkami chia. Dekorujemy cynamonem i nasionami chia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Deser który świetnie by wyglądał w słoiczkach wymyśliłam aby zaspokoić ochotę na małe co-nieco :)
    Pół szklanki płatków owsianych prażymy krótko na patelni z 3 łyżkami wiórków kokosowych. Lekko studzimy i mielimy w młynku. Wysypujemy na dno szklanek koktajlowych.
    Na płatki wylewamy po 2 łyżki jogurtu naturalnego a na nim układamy po 2 łyżki ekspandowanego zboża – u mnie amarantus ale może być inne – bardzo przyjemnie chrupie podczas jedzenia. Deser wieńczymy zblendowanymi z łyżką miodu lub z ksylitolem malinami (mogą być mrożone).
    Ten deser smakuje wszystkim bo jest wystarczająco słodki a jednocześnie orzeźwiający i przygotować go można szybko o każdej porze roku. Pięknie wygląda w szklankach, podawałam go nawet na rodzinnym obiedzie z Teściową ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. MILKSHAKE ŚW. MIKOŁAJA

    Składniki:

    1/2 litrowego opakowania lodów śmietankowych, waniliowych lub

    innych ulubionych
    200 g malin (mogą być z mrożonki)
    200 g czerwonych porzeczek lub wiśni (jak wyżej)
    375 ml zimnego mleka
    odrobina cukru pudru


    Przygotowanie:

    Owoce myję, oczyszczam z szypułek. Umieszczam je w garnuszku, dodaję odrobinę cukru pudru i gotuję aż do wrzenia. Rozcieram na sicie i wlewam z powrotem go garnuszka. Gotuję jeszcze 5-7 minut na małym ogniu, żeby je zredukować.

    Mleko i lody miksuję w blenderze.

    Sos owocowy wlewam do szklanek lub słoiczków na dno, zostawiając odrobinę do dekoracji. Można na dno rzucić też kilka dodatkowych owoców. Chłodzę przez chwilę w lodówce. Następnie dolewam shake'a lodowego. Dekoruję resztą sosu i owocami.

    Taki shake to świetna baza dla innych wariacji - można do lodów dodać pokruszone ciastka, wiórki kokosowe, zmielone migdały lub orzechy, zmieniać owoce (wersja cynamonowo-jabłkowa na zimę będzie w sam raz), kombinować z dodatkami - od aromatów, przez bakalie aż po procenty... ;) Doskonale smakuje w każdym wydaniu. :) I oczywiście świetnie wygląda w szkle!

    OdpowiedzUsuń
  9. POCAŁUJ ŻABKĘ W ŁAPKĘ
    koktajl ze szpinaku, awokado i bananów


    Składniki:

    3 małe banany
    1 dojrzałe awokado
    2-3 garście świeżego szpinaku
    odrobina wody lub jogurtu, aby wyregulować gęstość
    szczypta cynamonu
    odrobina miodu do smaku - opcjonalnie

    Przygotowanie:

    Obieramy awokado, pozbawiamy pestki i kroimy na kawałki. Szpinak myjemy i szatkujemy, dorzucamy do awokado. Banany obieramy, kroimy, dodajemy do reszty. Blendujemy, jeśli koktajl jest zbyt gęsty - dodajemy wody lub jogurtu. Dosmaczamy cynamonem i - jeśli to konieczne - miodem. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Deser sernikowy w pucharkach
    Składniki :
    Krem :
    ser biały tłusty - 250 g
    bita śmietana - 1 opak ( 60 g)
    mleko - 150 ml
    ajerkoniak - 3 łyżki
    kakao - 1,5 łyżeczki
    Do nasączenia biszkoptów:
    kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
    woda gotowana - 100 ml
    Dodatkowo :
    herbatniki biszkoptowe podłużne - 150 g
    melisa do dekoracji
    czarna porzeczka do dekoracji
    Przygotowanie :
    Ser przełożyć do miksera, zmiksować na gładką masę.
    Kawę wsypać do podłużnej miseczki, zalać gotowaną wodą, ostudzić.
    Do wysokiego naczynia, wlać mocno schłodzone mleko, wsypać bitą śmietanę, ubić na sztywno.
    Następnie ciągle ubijając dodać ser i ajerkoniak.
    Na dnie pucharków wyciskamy szprycą trochę kremu, posypujemy kakao.
    Po jednym biszkopcie moczymy w kawie, ale nie za długo, bo mogą się rozpaść, ja łamałam biszkopta na trzy i układałam w pucharkach.
    Tak postępujemy do wyczerpania składników.
    Na wierzchu powinien być krem, posypany kakao.
    Udekorować biszkoptami, listkami melisy i owocami,
    Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
  11. Deser jagodowy z serkiem mascarpone
    Składniki:
    na masę jagodową
    śmietana 36 % - 125 ml
    cukier - 1 łyżka
    serek mascarpone - 125 g
    jagody - 0,5 szkl
    na masę serową
    śmietana 36 % - 125 ml
    serek mascarpone - 125 g
    cukier puder - 1 łyżka
    dodatkowo
    galaretka truskawkowa - 1 opak
    woda gotowana - 250 ml
    jagody - 4 łyżki
    dekoracja z czekolady -Słodki Świat
    listki mięty
    Sposób przygotowania:
    Galaretkę truskawkową rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
    Jagody umyć, osączyć na sicie.
    Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać.
    Następnie dodawać po łyżce sera mascarpone, zmiksować.
    Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać jagody, zmiksować.
    Na dno pucharków wsypać po jednej łyżeczce jagód.
    Jagody przykryć masą serową, zmiksowaną z jagodami, część masy odłożyć na wierzch.
    Następnie wyłożyć białą masę serową i resztę masy z jagodami, posypać jagodami.
    Wylać łyżeczką na wierzch pucharków, galaretkę truskawkową.
    Udekorować czekoladowymi serduszkami, trójkącikami i listkami mięty.
    Wstawić na godzinę do lodówki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Serniczki karmelowe z malinami
    Składniki
    400 g serka homogenizowanego naturalnego
    100 ml jogurtu naturalnego
    2-3 łyżki masy karmelowej
    1 cukier waniliowy
    2 płaskie łyżki żelatyny
    1/2 czerwonej galaretki
    120 g malin
    Sposób przygotowania
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Wystudzić. Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody lub mleka, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić.
    Do 4 pucharków wlać trochę galaretki i wrzucić po malinie. Wstawić do lodówki aż zacznie tężeć. Serek zmiksować z jogurtem, karmelem i przestudzoną żelatyną. Wlać na galaretkę i odstawić do stężenia.
    Na masie serowej ułożyć maliny i zalać resztą galaretki. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Deser kawowy z bezami i wiśniami
    Kawowy serek w połączeniu ze słodką bezą i kwaskowatymi wiśniami – zestaw idealny��
    Składniki
    serek śmietankowy 350 g
    mleko 2 % 1/2 szklanki
    żelatyna spożywcza 2 łyżeczki
    kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
    cukier waniliowy 1 opakowanie
    wiśnie mrożone ok. 100 g
    cukier trzcinowy 2 łyżki
    orzechy włoskie do dekoracji
    Sposób przygotowania
    Do mleka wsypać żelatynę i kawę, kiedy żelatyna spęcznieje całość rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Serek naturalny zmiksować z cukrem waniliowym i żelatyną. Odstawić do lodówki, do stężenia, na co najmniej pół godziny.
    Wiśnie wrzucić do rondelka, wsypać cukier, gotować do zgęstnienia soku. Wystudzić.
    Do pucharków nakładać po łyżce kremu, pokruszone bezy i resztę kremu. Wierzch udekorować wiśniami i orzechami. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego:)��

    OdpowiedzUsuń
  14. Mus czekoladowy
    Delikatny, puszysty i kremowy deser – uczta dla podniebienia.
    Składniki
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    2 jajka
    1 łyżka masła
    2 łyżki wody
    3 łyżki śmietanki kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru do żółtek
    1 łyżka cukru kryształu do białek

    Sposób przygotowania
    Czekoladę z dodatkiem 2 łyżek wody rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i dobrze wymieszać. Wystudzić.
    Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka z cukrem kryształem ubić na sztywną pianę. Śmietanę ubić na sztywny krem.
    Czekoladę zmiksować z żółtkami, wymieszać ze śmietaną, a na końcu z pianą z białek. Krem schłodzić. Przed podaniem udekorować.
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja polecam mój przepis na zdrowy deser kakaowy: ŚLIWKAO. :)

    Składniki:

    3-4 garści suszonych śliwek + kilka do dekoracji
    2 banany
    1 szklanka mleka migdałowego
    4 łyżki kakao
    1 łyżka wiórków kokosowych
    1 łyżeczka cynamonu

    Przygotowanie:

    Prawie wszystko (poza śliwkami do dekoracji) blendujemy radośnie. Na dnie słoiczków (mam takie po jogurcie z promocji w jednym z dyskontów - idealne na takie małe porcyjki słodkości) układamy śliwki. Zalewamy masą-kremem. Wierzch możemy udekorować wiórkami kokosowymi. :)

    Krem wychodzi słodki, doskonale delikatny i sycący - jak krem czekoladowy, tylko zdrowszy. :)

    Pozdrawiam!
    MirkaWu
    wawrzyniakmirka@gmail.com

    A zdjęcia wysyłam e-mailem. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lekka i prosta do zrobienia "oszukana panna cotta"

    400ml mleczka kokosowego
    100ml wody mineralnej
    3 łyżki płynnego miodu
    laska wanilii
    2 łyżeczki żelatyny
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    300g truskawek(lub innych ulubionych owocą, które da się zblendować)

    Truskawki blendujemy na gładką masę( moje były mrożone ze względu na porę roku).
    Do rondelka przekładamy zawartość puszki mleka kokosowego. Zaczynamy gotować na małym ogniu, aby było płynne.
    Ostrym nożem przekrajamy na pół laskę wanilii. Ziarenka,pustą laskę wanilii i drobno startą skórkę z cytryny dodajemy do mleka.
    Do całości wlewamy miód i dokładnie mieszamy, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
    Wodę mineralną wlewamy do szklanki i łączymy z trzema łyżkami mleka z rondelka. Wsypujemy żelatynę i bardzo dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia.
    Mieszankę z żelatyną wlewamy do rondelka i gotujemy mieszając.
    Do przygotowanych słoiczków lub miseczek wlewamy łyżką wazową do ¾ wysokości powstały płyn, zostawiając w rondelku laski wanilii.
    Słoiczki odstawiamy w chłodne miejsce, aby panna cotta stężała. Kiedy jest gotowa, na wierzch wykładamy mus z truskawek lub innych ulubionych owoców.
    Smacznego!

    Deser jest lekki i przy okazji przyjemnie słodki, dodatkowo przełamany kwaskowymi owocami.
    W wersji z truskawkami w iście Mikołajowych kolorach :D
    Zdjęcia przesyłam mailem,
    Pozdrowienia,
    Aleksandra Sadłowska
    sadlowska.a07507@gmail.com

    OdpowiedzUsuń