wtorek, 9 sierpnia 2016

Serniczki jagodowe

Dzień dobry :)
Nie za słodkie, małe porcje, idealne do popołudniowej kawusi.
W roli głównej jagody :) 
Ktoś chętny ?

 
Serniczki jagodowe
 




 
Składniki
 
250 ml jagód
200 gram sera homogenizowanego naturalnego
100 gram sera mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
cukier do smaku
1 łyżka żelatyny
2 łyżki wrzącej wody
 
 
Sposób przygotowania
 
Jagody opłukać, odcedzić z nadmiaru wody. 1/4 szklanki odłożyć do dekoracji. Resztę jagód rozgnieść lub zmiksować blenderem. Ser homogenizowany wymieszać z serem mascarpone. Dodać cukier i rozgniecione jagody. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Przelać do masy serowej i dokładnie szybko razem wymieszać. Masę serową przełożyć do słoiczków. Odstawić do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno. Przed końcem ubijania dodać cukier puder i dokładnie razem wymieszać. Ubitą śmietankę przełożyć do dekoratora i wycisnąć na masę serową. Na wierzchu posypać odłożonymi wcześniej jagodami. Schłodzić.

3 komentarze:

  1. Bardzo fajne, słodkie mini-serniczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny serniczek ;) ja dzis dostalam swiezych malin i zrobię sobie takie cudeńka ;)

    OdpowiedzUsuń