środa, 24 sierpnia 2016

Drożdżówki pół na pół

Dzień dobry :)
Kubek mleka i ciepła drożdżówka :)
Brzmi wspaniale :)
Dlatego dzisiaj u babeczki właśnie drożdżóweczki :)

 
Drożdżówki pół na pół
 


 
Składniki
 
CIASTO
 
0,5 kilograma mąki pszennej
0,5 szklanki mleka
25 gram drożdży
szczypta soli
1 jajko
50 gram masła
0,5 szklanki cukru
 
KRUSZONKA
 
100 gram masła
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
 
MASA SEROWA
 
200 gram sera twarogowego półtłustego
2 żółtka
2 łyżki cukru
 
3 brzoskwinie
1 żółtko
 
 
 
Sposób przygotowania
 
CIASTO
 
Mleko podgrzać. Rozkruszyć do niego drożdże i dodać 2 łyżki cukru. Dobrze wymieszać i odstawić, żeby drożdże wyrosły. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej sól, stopione i ostudzone masło, jajko i resztę cukru. Gdy rozczyn drożdżowy wyrośnie dodać go do miski z mąką i dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie się kleiło do ręki można dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto podzielić na 16 części. Ja zrobiłam dwie kule, po czym je spłaszczyłam i pokroiłam każdą jak pizzę na 8 części. Z każdej części uformować kulkę i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie dnem szklanki spłaszczyć każdą kulkę tak, aby boki wyszły a środek pozostał wklęsły. Żółtko rozmącić i posmarować nim drożdżówki.
 
MASA SEROWA
 
Ser twarogowy wymieszać dokładnie z żółtkami i cukrem. Porcje masy serowej ułożyć na połowie każdej drożdżówki.
 
Brzoskwinie opłukać i osuszyć. Przekroić na pół i usunąć pestki. Brzoskwinie pokroić w kostkę i ułożyć na drożdżówkach, w zagłębieniach obok sera.
 
KRUSZONKA
 
Składniki kruszonki razem rozgnieść w palcach. Przygotowaną kruszonką posypać wierzch każdej drożdżówki.
 
Piec 30 minut w 180 - 200 st C.

7 komentarzy:

  1. Pyszne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne, takie świeże i pulchniutnie ;-) jak babciane

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak wypieki z ciasta drożdżowego :) Super.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to jak domowe i pachnące bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały przepis! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń