czwartek, 18 sierpnia 2016

Ciasto a'la kinder country

Dzień dobry :)
W dzisiejszej "Chwili dla Ciebie" znajdziecie mój przepis na pyszne ciacho bez pieczenia.
Poniżej przepis :)
Skusi się ktoś ?

 
Ciasto a'la kinder country
 




 
Składniki
 
330 ml śmietanki 30 %
1 mleczna czekolada
1 gorzka czekolada
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
125 gram masła
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
3 szklanki prażonej pszenicy z miodem
 
 
Sposób przygotowania
 
Masło, cukier i wodę rozpuścić w rondelku. Lekko przestudzić. Dodać mleko w proszku i energicznie i dokładnie razem wymieszać. Następnie do masy dodać 2 szklanki pszenicy i dobrze wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Do tortownicy przełożyć masę mleczną. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody.  Śmietankę ubić na sztywno. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Cały czas ubijając dodać rozpuszczone czekolady. Wymieszać. Masę śmietanową przełożyć na masę mleczną. Na wierzchu wyłożyć resztę prażonej pszenicy. Ciasto dobrze schłodzić. Najlepiej całą noc w lodówce.
 
 
Ciasto podane na talerzu od Porcelany Bogucice .






10 komentarzy:

  1. Myślałm, ze to ciasto RAW :) Świetnie wyglada ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam to ciasto, jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och arcydzieło jeśli chodzi o wygląd i zapewne smak! Co do tego nie mam wątpliwości! Aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto jak się patrzy! Muszę je zrobić, bo mam nadmiar mleka w proszku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A prażoną pszenicę to można kupić w sklepie czy trzeba samemu prażyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kupić w sklepie :)
      Na przykład płatki śniadaniowe Kangus to prażona pszenica :)

      Usuń