środa, 6 lipca 2016

Ser twarogowy

Dzień dobry :)
Słuchajcie, dostałam ostatnio wiejskie mleko.
Wiecie takie prosto od krowy.
Mmmmmm
Pić to ja go tak na surowo nie lubię ale zobaczcie to z niego przygotowałam :)

 
Ser twarogowy
 
 








Składniki
 
3 litry świeżego mleka
 
 
Sposób przygotowania
 
Ważne, żeby mleko było świeże, takie prosto od krowy, nie pasteryzowane ani nie UHT.
2 litry mleka przelać do garnka emaliowanego i odstawić na 2-3 dni, żeby się skwasiło. Nie zostawiać mleka dłużej, ponieważ zgorzknieje. Po tym czasie zagotować pozostały litr mleka. Wrzące mleko przelać do mleka ukwaszonego. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Na durszlak wyłożyć gazę. Przelać wymieszane mleka. Odstawić na minimum 2 godziny, aby ser odciekł z nadmiaru serwatki. 
 
Ser podany na talerzu od Porcelany Bogucice .

2 komentarze:

  1. Wow!Już sobie wyobrażam ten smak... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki ser to ma dopiero boski smak :)

    OdpowiedzUsuń