środa, 4 maja 2016

Szarlotka sypana

Dzień dobry :)
Już od dawna miałam ochotę na szarlotkę :)
Tym razem postanowiłam zrobić taką sypaną.
Nie wymaga ona wielkiego wkładu pracy a smakuje wspaniale.
Ja zrobiłam w wersji bez cynamonu, ponieważ nie wszyscy moi goście za nim przepadają, ale następnym razem obowiązkowo go dodam. 

 Szarlotka sypana




 
Składniki
 
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1 szklanka kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
2 kilogramy jabłek
200 gram masła
  
 
Sposób przygotowania
 
Mąkę wymieszać razem z cukrem, proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Tak wymieszane składniki podzielić na 3 części. Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i przemieszać. Podzielić na 2 części. Blaszkę o wymiarach 20/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać jedną porcję suchych składników. Na to zetrzeć 1/3 kostki masła. Na masło wyłożyć połowę jabłek. Na jabłka wyłożyć drugą porcję suchych składników. Na to wyłożyć drugą część jabłek. Wysypać trzecią część suchych składników. Na wierzch ułożyć wiórki masła. Piec 1 godzinę w 180 st C. Po upieczeniu dobrze ostudzić.
 
Ciasto przy układaniu powinno mieć takie warstwy :
- suche składniki
- wiórki masła
- jabłka
- suche składniki
- jabłka
- suche składniki
- wiórki masła

3 komentarze:

  1. Najprostsza jaką znam, a tak pyszna. Nie robiłam jej wieki temu, chyba ostatni raz zzaraz po slubie jak otrzymałam przepis od swojej śp. cioci.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie, no nie wierzę, że ktoś może nie lubić jabłuszek w połączeniu z cynamonem :) A szarlotka wygląda obłędnie, aż ślinka mi cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, tyle że nigdy jej nie robiłam i tylko kiedy ją widzę za każdym razem obiecuję sobie, że wreszcie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń