poniedziałek, 9 maja 2016

Placek drożdżowy z rabarbarem

Sezon rabarbarowy trwa :)
U Waszej babeczki również.
Placka drożdżowego w moim domu nie mogło zabraknąć :)
Uwielbiamy go :)
A w szczególności tą pyszną kruszonkę, którą każdy podskubuje :)
Też tak macie ?
Dlatego też od czasu do czasu kruszonkę robię z podwójnej porcji :)

 
Placek drożdżowy z rabarbarem
 




 

Składniki
 
 
CIASTO
 
0,5 kilograma mąki pszennej
3 jajka
5 łyżek cukru
5 łyżek oliwy
8 gram suchych drożdży
1 szklanka mleka
 
6 łodyg rabarbaru
 
KRUSZONKA
 
100 gram masła
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
 
 
Sposób przygotowania
 
CIASTO
 
Mleko podgrzać, żeby było ciepłe ale nie gorące. Dodać do niego cukier, 2 łyżki mąki i suche drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski dać pozostałą mąkę, jajka, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko razem dobrze wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką mocno napowietrzając ciasto. Na blaszkę 25 cm/ 20 cm wyłożyć papier do pieczenia. Na to dać wyrobione ciasto drożdżowe. Odstawić na 20 minut, żeby "odpoczęło". Rabarbar opłukać, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić go na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście drożdżowym.
 
KRUSZONKA
 
Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozcierając w palcach połączyć ze sobą. Następnie pokruszyć na rabarbar.
 
Ciasto piec około 40 minut w 180 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić.

2 komentarze:

  1. Obowiązkowe ciacho w sezonie rabarbarowym

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Aż mi się zachciało takiego ciasta!

    OdpowiedzUsuń