niedziela, 29 maja 2016

Babeczki z kremem truskawkowym

Dzień dobry :)
W końcu za oknem piękny słoneczny dzień.
Aż chce się żyć.
Kochani dzisiaj przy niedzieli mam dla Was pyszne babeczki do kawusi z kremem tuskawkowym.
W końcu sezon truskawkowy trwa :)

 
Babeczki z kremem truskawkowym
 


 
 
 
Składniki
 
CIASTO
 
180 gram jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
KREM
 
330 ml śmietanki 30 %
0,5 kilograma truskawek
0,5 szklanki wody
cukier do smaku
2 łyżki żelatyny
kilka kropel czerwonego barwnika
 
 
Sposób przygotowania
 
Ciasto
 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie do mieszanki dodać resztę składników i dobrze razem wymieszać, tak, aby powstało jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do papilotek do 3/4 ich wysokości. Piec 20 - 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić.
 
KREM
 
Truskawki przełożyć do garnka, zasypać cukrem, wlać wodę i gotować razem około 15 minut. Po tym czasie odlać powstały płyn a truskawki zblendować. Do rozdrobnionych truskawek (powinny być gorące) dodać żelatynę i dokładnie razem wymieszać, żeby nie było grudek. W razie potrzeby można podgrzać, ale pilnować, żeby nie zagotować. Następnie przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do niej truskawki z żelatyną oraz czerwony barwnik. Wymieszać.
 
Gdy krem zacznie gęstnieć przełożyć go do rękawa cukierniczego. Na upieczone wcześniej babeczki wyciskać dekoracyjnie krem. Przed podaniem schłodzić.
 
 
Do babeczek użyłam papilotek Polka od PapilArt .
 

4 komentarze:

  1. Kasiu cudne są te babeczki, porywam jedną bo właśnie piję kawkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno przepyszne, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za pyszności! Podziel się jedną! :)

    OdpowiedzUsuń