środa, 27 kwietnia 2016

Przysmak drobiowy z papryką z kartonu

Dzień dobry :)
Dzisiaj mam dla Was przepis na wędlinę na kanapki.
Zrobioną w domowym zaciszu :)
Mięso z kurczaka, odpowiednio doprawione i ugotowane w nietypowy sposób, ponieważ w kartonie po soku owocowym.
Brzmi dziwnie ale uwierzcie mi, kurczak wychodzi przepyszny.
Dodatkowo z galaretką, którą ja uwielbiam.
Zapraszam.

Przysmak drobiowy z papryką z kartonu







Składniki


4 uda z kurczaka

2 filety z kurczaka

1 czerwona papryka

1/2 szklanki wody

4 łyżki żelatyny

sól do smaku

pieprz do smaku

czosnek granulowany do smaku

1 karton po soku litrowym




Sposób przygotowania


Mięso opłukać, oczyścić. Z udek oddzielić od kości i razem z filetem pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, wykroić z niej gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do mięsa dodać pokrojoną paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem. Wlać wodę. Dodać suchą żelatynę i dobrze wszystko razem wymieszać. Górę kartonu od soku odciąć. Karton umyć i osuszyć. Mięso przełożyć do kartonu dobrze dociskając, żeby nie było pustych miejsc. Karton z mięsem przełożyć w worek do pieczenia i szczelnie i dokładnie zawiązać. Tak przygotowane mięso przełożyć do garnka. Zalać wodą na 3/4 wysokości kartonu. Gotować na średnim ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie odstawić karton w chłodne miejsce. Zimny karton wstawić na noc do lodówki. Delikatnie porozcinać karton i delikatnie wyjąć przysmak. Kroić w plastry i podawać z ulubionym pieczywem.

Przysmak podałam na talerzu od Porcelany Bogucice .

13 komentarzy:

  1. cyt. "Do mięsa dodać pokrojoną żelatynę"? Nie żeby złośliwie, chyba miało być paprykę? :) A ogólnie, wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak :) Miało być paprykę :)
      Wychodzi szybkie pisanie przepisów :)
      Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Super pomysł, wędlina wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu wygląda przepysznie , aż mi ślinka pociekła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smacznie, przypomniałaś mi o moim szynkowarze, muszę go odkurzyć z kurzu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a masło jest maślane i cofa się do tyłu?

      Usuń
  5. A to mnie zaskoczyłaś. Fajny pomysł a szynka wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. A to mnie zaskoczyłaś. Fajny pomysł a szynka wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł na przygotowanie domowej wędlinki bez użycia szynkowara

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! nie wiedziałam, że tak można!:) super!

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniała domowa wędlina i wiem co jem :)

    OdpowiedzUsuń