środa, 23 marca 2016

Zupa krem z zielonych warzyw ze szczawiem

Dzień dobry :)
Tyle dla Was ostatnio miałam słodkości, że dzisiaj postanowiłam poczęstować Was zupką.
Bardzo smaczna z mocnym warzywnym aromatem.

 Zupa krem z zielonych warzyw ze szczawiem
 






Składniki
 
1 porcja rosołowa z kurczaka
1 pęczek włoszczyzny
1 mały brokuł
4 ziemniaki
1 cukinia
1 szklanka zielonego groszku
1 pęczek szczawiu
1 pęczek szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
sól do smaku
słodka śmietanka do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka płatków migdałowych Helio
 
 


Sposób przygotowania

 
Porcję rosołową opłukać i przełożyć do garnka. Warzywa z włoszczyzny obrać, opłukać i dodać do mięsa. Zalać wodą i wstawić na gaz. Doprawić do smaku solą i gotować do miękkości warzyw. W między czasie Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Brokuła opłukać i podzielić na różyczki. Cukinię opłukać i pokroić w kostkę. Szczaw i szpinak opłukać, oczyścić i posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Przesmażyć na nim posiekany szpinak i szczaw. Odstawić. Z wywaru wyjąć włoszczyznę i porcję rosołową. Włożyć pokrojone warzywa i szpinak ze szczawiem oraz groszek. W razie potrzeby dolać wody i doprawić do smaku solą. Gotować do miękkości warzyw. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oregano. Wszystko razem zblendować. Można dodać do smaku słodką śmietankę. Po nalaniu na talerz wierzch posypać płatkami migdałów.

2 komentarze:

  1. Kasiu bardzo fajna zupka, taka wiosenna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy krem :)
    http://monikawkuchnifika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń