czwartek, 11 lutego 2016

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto chyba wszyscy lubią :)
Dzisiaj w wersji z truskawkami :)

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

 








Składniki

1 kilogram truskawek
2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
3 szklanki mleka
2 żółtka
1 całe jajko
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
lukier

 Sposób przygotowania 

Zagnieść mąkę, żółtka, jajko, cukier puder, śmietanę, margarynę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkowaną położyć na spód wysmarowanej tłuszczem blachy. Na ciasto kładziemy połówki truskawek. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu w 3 szklankach mleka. Gorący budyń wylać na wyłożone na blaszce truskawki. Następnie na wierzch położyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Piec 45 minut w temperaturze 160 st C. Po ostygnięciu ciasto polać lukrem

5 komentarzy:

  1. Fajne ciacho. Trzeba tylko poczekać na truskawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wygląda to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne, Wyglada smacznie, poproszę kawałeczek do herbatki

    OdpowiedzUsuń