piątek, 8 stycznia 2016

Jabłka zapiekane z rodzynkami i cynamonem

Dzień dobry :)
Po przerwie wracam tu do Was.
Kochani chyba wszyscy lubią jabłka.
Dlatego też moja dzisiejsza propozycja będzie z nimi związana.
Jabłko zapiekane z miodem i rodzynkami.
Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Zapraszam :)

Jabłka zapiekane z rodzynkami i cynamonem







Składniki
 
4 jabłka
4 łyżki rodzynek
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki masła
4 łyżki soku pomarańczowego
cynamon
 
 
Sposób przygotowania
 
Jabłka umyć, osuszyć. Przekroić na połówki (tak jak do faszerowanych, żeby na blaszkę układać stroną z ogonkiem) i wydrążyć środki. Ułożyć na blaszce. Do każdego jabłka nałożyć rodzynki oraz masło. Polać miodem i sokiem pomarańczowym. Na końcu posypać cynamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 - 30 minut w 180 st C. Można podawać i na ciepło i na zimno.

Jabłko podane na talerzu od Porcelana Bogucice .

3 komentarze:

  1. całe wieki nie jadłam pieczonych jabłek... kojarza mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń