piątek, 18 grudnia 2015

Sernik gotowany

Dzień dobry :)
Wszyscy żyją przygotowaniami do zbliżających się Świąt.
Gospodynie planują menu.
Dzisiaj u mnie pyszny serniczek, który może znaleźć się na świątecznym stole :)
Zapraszam serdecznie :)

Sernik gotowany






Do przygotowania użyłam
 
1 kilogram sera w wiaderku
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 gram masła
2 budynie śmietankowe z cukrem
1/2 szklanki mleka
320 gram herbatników petit-beurre kakaowych
400 gram masy krówkowej Helio
3 łyżki wiórków kokosowych
 
 
Wykonałam następująco
 
Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć folią spożywczą. Herbatniki petit - beurre podzielić na 3 części. W garnku rozpuścić masło z cukrem i cukrem waniliowym na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodać ser oraz jajka. Wymieszać. W 0,5 szklanki mleka wymieszać budynie. Gdy ser zacznie wrzeć wlać do niego budynie. Energicznie wymieszać, aby nie było grudek. Gdy masa zgęstnieje zestawić z ognia. Podzielić ją na dwie części. Jedną część wylać na herbatniki wyłożone wcześniej na blaszkę. Masę serową przykryć drugą warstwą herbatników. Na nie wylać resztę masy serowej i przykryć ją warstwą herbatników. Wierzch posmarować masą krówkową i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

10 komentarzy:

  1. Kasiu ale mi narobiłaś smaku. Uwielbiam ten serniczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gotowany sernik, jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy zamiast sera w wiadereczku może być normalny ser w kostkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że może. Tylko najlepiej śmietankowy.

      Usuń
  4. hmm śmietankowy, chodziło mi o zwykły twaróg w kostkach, o tym samym mówimy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak tak :) twaróg śmietankowy w kostce (nie półtłusty, bo od niego mogą zostać grudki) , dokładnie :)

      Usuń