wtorek, 24 listopada 2015

Kawowy tort

Post miał być jutro ale Wasza babeczka od rana będzie nieosiągalna.
Z jakiego powodu ?
O tym już niedługo Wam napiszę :)
Co roku 25 listopada obchodzę swoje małe święto :)
Z tego powodu mam dzisiaj dla Was kawał pysznego ciacha do kawusi :)
Buziaki kochani :)
Miłego dzionka :)

Kawowy tort






Składniki
 
CIASTO
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
MASA KAWOWA
700 ml śmietanki 30 %
500 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
0,5 szklanki wrzącej wody
2 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki żelatyny
 
PONAD TO
1/3 szklanki mocnej kawy
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
ozdoby do dekoracji
wiórki czekoladowe do obsypania boków tortu
 
 
 
Sposób przygotowania
 
 
CIASTO
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Gdy cukier się rozpuści dodać żółtka i dobrze razem zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy jajecznej i delikatnie ze sobą połączyć drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec 25 minut w 180 st C. Ostudzić. 
 
MASA KAWOWA
Kawę rozpuszczalną zalać wrzącą wodą. Od razu dodać do niej żelatynę i dobrze razem wymieszać, żeby nie było grudek. Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić. W czasie ubijania dodać cukier puder do smaku. Następnie cały czas ubijając na wolnych obrotach dodawać serek mascarpone po łyżce. Do ubitej śmietanki powoli wlewać ostudzoną kawę z żelatyną. Dobrze razem wymieszać.
 
 
Z biszkoptu ściąć wierzch. Przeciąć go na pół. Dolną część nasączyć mocną kawą. Następnie rozsmarować dżem porzeczkowy. Na dżem wyłożyć porcję masy kawowej. Masę przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć go mocną kawą. Na ten blat ciasta również wyłożyć porcję masy. Boki tortu posmarować masą kawową a następnie obsypać wiórkami czekoladowymi. Pozostałą masę kawową przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy. Wierzch tortu udekorować formując z masy róże. Do każdej róży włożyć perełkę cukierniczą. Przed podaniem schłodzić.

Do ozdobienia tortu użyłam czekoladowych posypek i ozdób od Słodki Świat .

4 komentarze:

  1. Wspaniały torcik :-) częstuje się :-) i wszystkiego najlepszego kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny!!! Porywam kawałek do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny torcik, wspaniale go udekorowałaś

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń