środa, 4 listopada 2015

Gyros z sosem czosnkowym

Tą sałatkę uwielbiam nie tylko od święta :)
Oczywiście na każdej rodzinnej imprezie obowiązkowo znajduje się na moim stole.
Dzisiaj u babeczki sałatka gyros :)
Zapraszam :)

Gyros z sosem czosnkowym 





Do zrobienia sałatki użyłam
 
2 piersi z kurczaka
3 łyżki przyprawy kebab - gyros
tłuszcz do smażenia
1 cebula
1 puszka kukurydzy
4 łyżki sosu czosnkowego na bazie majonezu
4 łyżki ketchupu
6 średnich ogórków konserwowych
1 mała kapusta pekińska
 
 
Przygotowałam następująco
 
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Posypać przyprawą kebab - gyros i wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć na nim wcześniej przygotowane piersi z kurczaka. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę obrać. Razem z ogórkami pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Z liści kapusty pekińskiej powykrawać głąby a następnie pokroić ją drobno. Wszystkie przygotowane składniki podzielić na pół. W misce układać warstwami połowę mięsa z kurczaka, połowę cebuli, połowę ogórków, pół puszki kukurydzy. Warstwę kukurydzy przesmarować 2 łyżkami sosu czosnkowego i na sos czosnkowy rozsmarować 2 łyżki ketchupu. Wszystko przykryć połową pokrojonej kapusty pekińskiej. Czynność powtórzyć. Czyli na kapustę wyłożyć resztę mięsa, na to cebulę, ogórki, kukurydzę, sos czosnkowy i ketchup. Na wierzchu ułożyć resztę kapusty pekińskiej. Przed podaniem schłodzić.

8 komentarzy:

  1. Moja ulubiona sałatka! Też lubię ją z dodatkiem sosu czosnkowego, dodaję wtedy jeszcze startego sera żółtego - pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka świetna :) wygląda i smakuje nieziemsko :)) Jadłam nie dawno u znajomych tylko, trochę w innej wersji :P tzn. więcej było tych dodatków :)) Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie wygląda w tej szklanej misce, bo widać wszystkie składniki. Uwielbiam takie sałatki :)

    OdpowiedzUsuń