poniedziałek, 16 listopada 2015

Gniazdka

Pączki hiszpańskie należą zdecydowanie do moich ulubionych :)

Gniazdka






Składniki
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
250 ml wody
4 jajka
szczypta soli
1 litr oleju
lukier do polania gniazdek
Sposób przygotowania
Zagotować masło z wodą i szczyptą soli. Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i wsypać mąkę. Energicznym ruchem wymieszać. Ostudzić. Następnie wbijać kolejno po jednym jajku i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Olej dobrze rozgrzać w garnku. Ciasto przełożyć do dekoratora i wyciskać porcjami na papier pergaminowy pocięty na kawałki 5 cm/5 cm. Kłaść na rozgrzany olej papierem do góry. Papier sam sie odklei i wtedy wyciągamy go z tłuszczu. Smażyć na rumiano z obu stron. Po wyjęciu osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu polać lukrem.

10 komentarzy:

  1. Kasiu piękne Ci wyszły :) uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) ja też je uwielbiam :)

      Usuń
  2. Mój mąż uwielbia takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam je. Smak dzieciństwa często kupowałam w cukierni, ale te są pewnie jeszcze lepsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) i ta satysfakcja, że samemu się przygotowało :)

      Usuń