sobota, 12 września 2015

Pizzowe placuszki

Pizzowe placuszki



Składniki
3 jajka
12 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka ciepłej wody
25 dag pieczarek
20 dag żółtego sera w kostce
20 dag szynki konserwowej w kostce
sól do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka ziół prowansalskich
olej do smażenia
  
Sposób przygotowania
Pieczarki pokroić w mniejsze kawałki. Usmażyć na tłuszczu. Odcedzić z nadmiaru płynu. Ostudzić. Szynkę pokroić w drobną kostkę a ser zetrzeć na tarce. Do miski przełożyć oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, jajka , wodę i przyprawy. Dobrze razem wymieszać. Na samym końcu dodać pieczarki, szynkę i ser. Ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło polane ketchupem.