wtorek, 14 lipca 2015

Łosoś w glazurze sojowej z makaronem w sosie cukiniowym

Kochani ostatnio zostałam zaproszona do konkursu organizowanego przez Makarony Międzybrodzkie.
Wybrana została grupa 12 blogerów.
Każdy z nas miał przygotować danie związane ze swoim żywiołem.
Moim była woda i dlatego też poniżej moja żywiołowa propozycja :)
Kochani trzymajcie kciuki.

Rybka podana oczywiście na Porcelanie Bogucice .

Łosoś w glazurze sojowej z makaronem w sosie cukiniowym






Składniki
300 g świeżego łososia (filet ze skórą)
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
4 łyżki oliwy z oliwek
300 g makaronu świderki
1 mała cukinia
300 ml śmietanki słodkiej 18 %
1 łyżka masła
sól do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Łososia opłukać pod bieżącą wodą, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Sos sojowy wymieszać z oliwą z oliwek. Łososia przełożyć do miski z sosem sojowym skórą do góry. Oblać łososia sosem ze wszystkich stron i tak odstawić do lodówki na 2 godziny. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić. Cukinię opłukać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim cukinię ok 5 minut. Przyprawić solą. Następnie wlać śmietankę. Cały czas mieszać do momentu, aż sos stanie się gęsty. W razie potrzeby doprawić solą. Łososia przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia skórą do dołu. Polać go pozostałym sosem sojowym i na wierzchu rozsmarować masło. Piec w piekarniku przez 20 - 30 minut w 180 st C. Makaron wymieszać z sosem cukiniowym i podawać z upieczonym łososiem bezpośrednio po przygotowaniu.

4 komentarze:

  1. Kocham łososia! :-) Jeszcze ta glazura? Coś wspaniałego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Życzę powodzenia, a łosoś prezentuje się świetnie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń