wtorek, 7 lipca 2015

Deser z kaszy jaglanej z truskawkami

Deser z kaszy jaglanej z truskawkami




Składniki
2 szklanki kaszy jaglanej
1,5 litra mleka 
3 łyżki cukru
200 g śmietany 36 %
200 g truskawek
3 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną sparzyć a następnie przelać zimną wodą. Odcedzić. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem, wsypać cukier i gotować około 30 minut do czasu, aż kasza będzie miękka i wchłonie mleko. Cały czas mieszać, żeby kasza się nie przypaliła. Ostudzić. Truskawki opłukać, usunąć szypułki a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Do zimnej ugotowanej kaszy dodać śmietanę 36% i płatki migdałów. Dobrze razem wymieszać. W pucharkach układać na przemian truskawki i kaszę. Przed podaniem schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.

13 komentarzy:

  1. Wspaniały deserek. Też takie robię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze wyprobowac koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny! Robiłam jakiś czas temu taki z płatków jaglanych, też wyszedł super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w jakim celu przelewać kaszę zimną wodą? po sparzeniu już jest mokra/przepłukana a studzić chyba nie ma potrzeby skoro zaraz jest gotowana w mleku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po takim procesie kasza traci swój gorzki posmak :)

      Usuń