poniedziałek, 13 lipca 2015

Chrupiące gofry

Gofry ... mniam
Zapraszam Was właśnie dzisiaj na te pyszności.
Tradycyjne bez udziwnień :)
Bardzo smaczne :)
Jak dla mnie wystarczy bita śmietana i jestem w raju :)

Chrupiące gofry


Składniki
2,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
4 jajka
bita śmietana do dekoracji
kolorowy maczek do dekoracji
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na gofry musza mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. W osobnej miseczce wymieszać ze sobą mleko, wodę gazowaną, olej i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę. Suche składniki przesypać do mokrych i razem wymieszać ze sobą na jednolite ciasto. Na samym końcu dać pianę z białek i delikatnie połączyć ją z ciastem, najlepiej drewnianą łyżką. Gofrownicę dobrze rozgrzać. Płytki przesmarować olejem. Nakładać porcje ciasta i smażyć gofry na rumiano. Udekorować bitą śmietaną i kolorowym maczkiem. Według upodobania można dodać na wierzch owoce. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Gofry piekły ze mną :


Gofry podane na talerzyku od Porcelany Bogucice .