czwartek, 11 czerwca 2015

Ciasto kefirowe z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni więc korzystajmy ile się da :)
U mnie dzisiaj ciacho :)
Zapraszam

Ciasto kefirowe z truskawkami


Składniki
 
1 szklanka kefiru naturalnego
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
0,5 kilograma truskawek
 
KRUSZONKA
 
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag posiekanych migdałów
 
 
 
Sposób przygotowania
 
Truskawki opłukać, obrać z szypułek i przekroić na pół. Kefir, jajka, cukier, mąkę, olej, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przełożyć do miski i utrzeć razem na jednolite ciasto. Składniki na kruszonkę razem ze sobą połączyć. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wylać ciasto. Na nie poukładać truskawki przecięciem do ciasta. Następnie pokruszyć na wierzch kruszonkę. Piec 45 minut w 160-180 st C.

5 komentarzy:

  1. Ciasta na kefirze jak i maślance są niesamowite.Również polecam;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto na kefirze, z truskawkami i kruszonką, no ja myślę, że to jest niebo w gębie! ideał i tyle :)

    OdpowiedzUsuń