środa, 20 maja 2015

Falafele

Witam kochani .
Dzisiaj polecają się pyszne kotleciki z ciecierzycy :)
Robiliście kiedyś ?
Jeśli nie to warto spróbować :)

Falafele





Składniki
1 puszka ciecierzycy Bonduelle
1/2 cebuli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki pszennej
sól himalajska Bella-Bis do smaku
pieprz do smaku
1 łyżeczka kuminu
2 łyżeczki kolendry
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Ciecierzycę rozdusić widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do rozduszonej ciecierzycy dodać posiekaną cebulę, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę oraz przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Z powstałej masy formować kulki. Lekko je spłaszczyć i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.


5 komentarzy:

  1. Ja nigdy i z chęcią bym skubnęła trochę z twojego talerza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis a sól himalajska jest i w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto spróbować, wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń