niedziela, 17 maja 2015

Drożdżówki z makiem

Do niedzielnej kawki idealne :)

Drożdżóweczki piekłam wspólnie z dziewczynami podczas akcji niedzielne wypiekanie.
Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie.

Drożdżówki z makiem


Składniki
60 dag mąki pszennej
250 g masła
3 łyżki cukru
10 dag drożdży
200 g śmietany kwaśnej 18 %
4 żółtka
1 puszka masy makowej
lukier
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać do miski. Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże rozkruszyć do garneczka, dodać do nich cukier i 2 łyżki śmietany. Dokładnie razem wymieszać. odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać resztę śmietany, rozpuszczone masło, żółtka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko razem wyrobić starając się dobrze napowietrzyć ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować. Masę makową podzielić na pół. Jedną połową posmarować jedną część ciasta a druga połową drugą część ciasta. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasto zwinąć do środka jak roladę. Następnie powstały wałek pociąć na trójkąty. Środek każdego trójkąta przygnieść np. okrągłym trzonkiem drewnianej łyżki. Tak przygotowane drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w 180 - 200 st C. Po upieczeniu ostudzić i polać z wierzchu lukrem. 



7 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki są bardzo smakowite i chetnie spróbuję. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z makiem...mniam..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez o takich myślałam, piękne :) dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń