niedziela, 10 maja 2015

Babeczki śmietanowe z kruszonką i rabarbarem

Pyszne babeczki polecają się do popołudniowej kawki :)


Babeczki śmietanowe z kruszonką i rabarbarem


Składniki
 
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
200 ml śmietany kwaśnej 18 %
2 łyżki oliwy z oliwek
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łodygi rabarbaru
 
KRUSZONKA
 
12,5 dag masła
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
 
Sposób przygotowania
 
Rabarbar umyć a następnie pokroić na kawałki. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem do białości. Cały czas ubijając dodać kwaśną śmietanę i oliwę z oliwek. Na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze razem wyrobić jednolite ciasto. Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski i razem dobrze zagnieść. Papierowe papilotki na muffinki napełnić ciastem do połowy ich wysokości. Na ciasto wyłożyć kawałki rabarbaru. Na wierzchu poskubać kruszonkę. Piec 30 minut w 180 st C lub do tzw "suchego patyczka".

Babeczki ułożone na talerzu Porcelana Bogucice .

3 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają, dzięki Kasiu za wspólna zabawę i do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyglądają! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

    OdpowiedzUsuń