czwartek, 16 kwietnia 2015

Zupa kalafiorowa z koperkiem

Nie wiem jak Wy ale ja zupy uwielbiam.
Moja dzisiejsza propozycja to zupka, która bardzo często gości na moim stole.
Szczególnie w okresie nowalijkowym.
Zapraszam :)

Zupa kalafiorowa z koperkiem


Składniki
 
3 skrzydełka z kurczaka
3 litry wody
4 ziemniaki
1 mały kalafior
1 pęczek koperku
2 marchewki
1/4 szklanki śmietanki 18 %
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszenne
sól do smaku
cukier do smaku
 
 
 
Sposób przygotowania
 
Skrzydełka opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny. Marchewki obrać i dodać do skrzydełek. Doprawić do smaku. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafiora opłukać i podzielić na różyczki. Gdy marchewki będą na pół miękkie dodać ziemniaki i kalafiora. Koperek opłukać i poszatkować. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć marchewki. Na talerzu rozdusić je widelcem i przełożyć z powrotem do zupy. Na patelni rozgrzać masło. Zasypać mąką, wymieszać i zasmażyć. Zupę doprawić do smaku solą i cukrem. Zasmażkę przełożyć do zupy cały czas mieszając. Zagotować. Wyłączyć gaz. Dodać śmietankę i koperek. Wymieszać. Podawać na gorąco.

1 komentarz:

  1. Kasiu ja zupy mogę jeść codziennie. Pyszności i samo zdrowie :-)

    OdpowiedzUsuń