środa, 25 lutego 2015

Zapiekanka makaronowa z groszkiem

Lubicie zapiekanki?
Moja rodzina je uwielbia.
I na obiad i na kolację.
Zapraszam :)


Zapiekanka makaronowa z groszkiem


Składniki
 
400 g makaronu orkiszowego 
0,5 kilograma dowolnej kiełbasy
30 dag boczku parzonego
1 cebula
400 ml śmietany kwaśnej 18 %
1 koncentrat pomidorowy
450 g groszku zielonego mrożonego IGLOTEX
30 dag żółtego sera
sól do smaku
olej do smażenia
tłuszcz do wysmarowania formy
 
 
Sposób przygotowania
 
Groszek Iglotex rozmrozić. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Kiełbasę pokroić na półplasterki a boczek w większą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym i solą. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Do naczynia wyłożyć makaron. Na to usmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą. Następnie polać wszystko śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Wszystko posypać rozmrożonym zielonym groszkiem i startym żółtym serem. Zapiekać 20 minut w 200 st C. Podawać od razu po przygotowaniu.

12 komentarzy:

  1. Ja nie koniecznie przepadam, ale reszta rodziny i owszem. Musze kiedyś wykorzystać pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Szybki pomysł na syty obiad

    OdpowiedzUsuń
  3. Groszek robi największą robotę w tej zapiekance,ponieważ dodaje niesamowitego koloru i smaku również;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada bardzo apetycznie Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu fajna zapiekanka. Taka kolorowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolorowa i na pewno smaczna zaliekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka apetyczna zapiekanka a te naczynie do zapiekania bajeczne .

    OdpowiedzUsuń