wtorek, 24 lutego 2015

Ciasteczka arachidowe

Są nadzwyczaj kruche, rozpływające się w ustach o wyrazistym orzechowym posmaku.
Tym razem zapraszam Was na ciasteczka arachidowe.
Przygotowane z użyciem mąki arachidowej firmy OLVITA.

Ciasteczka arachidowe


Składniki
 
2 szklanki mąki arachidowej
0,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 żółtka
garść orzeszków arachidowych
 
 
Sposób przygotowania
 
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Następnie dodać miękkie masło i żółtka. Zagnieść dokładnie na jednolite ciasto. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć i na środku każdego wcisnąć jeden orzech arachidowy. Piec 15-20 minut w 200 st C.

13 komentarzy:

  1. Boskie! Świetne wyglądają i zapewne smakują :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie! Świetne wyglądają i zapewne smakują :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Konkretny i bardzo dobry smak muszą mieć;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszne, aż mi tutaj zapchniało nimi

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjne wpraszam się na kilka

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wyglądają te ciasteczka Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam czy to ciasto nada się na mazurka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Ciasteczka były kruchutkie i obawiam się, że ciasto na większej powierzchni mogłoby się pokruszyć.

      Usuń
  8. Bardzo dziękuję za odp

    OdpowiedzUsuń