wtorek, 6 stycznia 2015

Cycki Murzynki

To ciacho znają wszyscy.
I u mnie wszyscy je lubią.


Cycki Murzynki





Składniki

BISZKOPT
1 szkl ( 150 g ) mąki pszennej
0,5 szkl ( 100 g ) cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

CIASTO MAKOWO - KOKOSOWE
1 szkl ( 200 g ) cukru
1 szkl ( 100 g ) wiórków kokosowych
1 szkl ( 100 g ) maku
5 jajek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA BUDYNIOWA
4 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
1 l mleka
1 kostka masła

PONADTO
polewa czekoladowa
dżem z czarnej porzeczki
120 g okrągłych biszkoptów
125 ml białego półsłodkiego wina
rodzynki

Sposób przygotowania

BISZKOPT Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do formy 20 / 40 cm. Piec 30 minut w temperaturze 150 st C

CIASTO MAKOWO - KOKOSOWE Ubić białka na sztywno dodając powoli cukier a następnie żółtka i wszystkie sypkie produkty. Piec ok 30 minut w temperaturze 160 st C.

MASA BUDYNIOWA Ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć z masłem.

Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo-kokosowe. Ciasto posmarować masą, wyrównać. Na wierzchu masy ułożyć biszkopty namoczone w winie. Na każdy biszkopt ułożyć po jednej rodzynce. Polać polewą czekoladową. Schłodzić minimum godzinę w lodówce. Ciasta pieczemy na blaszkach o wymiarach 20 cm / 40 cm

Wino można zastąpić dowolnym alkoholem.

2 komentarze:

  1. Pamietam to ciasto z dziecinstwa!
    Oj lata cale nie jadlam!
    Poprosze!

    OdpowiedzUsuń