wtorek, 6 stycznia 2015

Colowe żeberka

Colowe żeberka

 
 



  • Składniki

     
    1 kg żeberek
    5 ząbków czosnku
    1 łyżeczka soli
    3 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki chili lub pieprzu kajeńskiego
    5 łyżek oleju
    1 łyżeczka miodu
    2 łyżki sosu sojowego
    4 szkl coli




    Sposób przygotowania

     
    Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Z wszystkich składników (oprócz żeberek i coli) robimy marynatę (czosnek przeciśnięty przez praskę). Dokładnie mieszamy. Jeżeli jest za gęsta można dolać oleju.
     
    Powstałą marynatą nasmarować mięso, przykryć i odstawić najlepiej na noc do lodówki.

    Następnie zamarynowane mięsko układamy w naczyniu żaroodpornym.

    Zalewamy coca-colą. Pieczemy pod przykryciem 1,5 godziny w 180 st C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz