wtorek, 6 stycznia 2015

Babcine ogórki konserwowe

Babcine ogórki konserwowe 

 
 


  • Składniki

     
     
    5 kg ogórków gruntowych
    ziele angielskie
    liść laurowy
    koper 
    6 marchewek
    1 główka czosnku

    ZALEWA

    10 szkl wody
    2 szkl octu
    1 szkl cukru
    4 łyżki soli



    Sposób przygotowania


    Ogórki dobrze umyć. Marchewki i czosnek obrać, pokroić na plasterki. Do każdego słoika wkładać kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, kilka plasterków marchewki i czosnku oraz baldachim kopru. W tak przygotowane słoiki układać ogórki.


    • Składniki na zalewę zagotować i gorącą zalewać ogórki. Zakręcić i zapasteryzować 10 minut. Ustawiać do góry dnem do ostudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz