czwartek, 20 marca 2014

Zupa z jajek



Składniki


2 litry wody
5 łyżek octu
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
10 jajek Farmio
4 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka 2 %
1/3 szklanki śmietanki 12 %

Sposób przygotowania


Wodę zagotować z solą. Dodać cukier i ocet. Dobrze wymieszać. Do gotującej się wody wbijać kolejno jajka Farmio. Delikatnie zagarniać je łyżką. Pogotować ok 5 minut, żeby jajka się ugotowały. Następnie dobrze wymieszać mleko z mąką i zaciągnąć tym zupkę. Ponownie zagotować. Wyłączyć gaz i dolać śmietankę. Wymieszać. Podawać z ziemniaczkami.

3 komentarze:

  1. ciekawa ta zupa jeszcze takiej nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej zupki nigdy wczesniej nie robiłam, ale wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń