środa, 19 marca 2014

Placki gofrowe

Placuszki gofrowe

Miały być gofry ale podczas smażenia popsuła mi się gofrownica. Żal było wyrzucić mi ciasto i postanowiłam usmażyć w formie placuszków na patelni. Wyszły znakomite. Bardzo smaczne, chrupiące. Podane z konfiturą z czarnej porzeczki Owocowa Rozkosz komponują się idealnie.
Konfitura jest przepyszna i można ją dodać do wszystkiego. Ja nawet wyjadałam łyżeczką tak samą prosto ze słoiczka.
Pyyyyycha.


Składniki

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Kamis
1 słoik konfitury z czarnej porzeczki Owocowa Rozkosz
olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki przełożyć do miski i razem zmiksować na jednolite ciasto. Smażyć porcjami na patelni na rozgrzanym oleju. Podawać posypane cukrem pudrem lub (i) z konfiturą z czarnej porzeczki Owocowa Rozkosz.

4 komentarze:

  1. uwielbiam konfiturę z czarnej porzeczki a placuszki wyglądają bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od samego patzrenia jestem głodna, mniam..

    OdpowiedzUsuń