poniedziałek, 24 lutego 2014

Serowe ciasteczka karnawałowe



Składniki

4 żółtka
2 białka
3/4 szklanki cukru
250 ml kwaśnej śmietany 18 %
1 kilogram mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 kostki roztopionej margaryny
150 gram serka homogenizowanego naturalnego
0,5 szklanki mleka
1 kilogram smalcu

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki (oprócz smalcu) dokładnie razem zagnieść na jednolite ciasto. W tym samym czasie smalec włożyć do garnka i dobrze rozgrzać. Porcje ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Smażyć na rozgrzanym smalcu na rumiano z obu stron. Po wyjęciu osączyć z nadmiaru tłuszczu. Ostudzić, Posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Fantastycznie wygląda. Pewnie też tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń