wtorek, 4 lutego 2014

Babka kefirowa




Składniki

1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl kefiru
0,5 szkl oleju
3/4 szkl cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel ( dowolny smak, ja użyłam poziomkowy )


Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ( oprócz kisielu ) wrzucić do miski. Dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na 3 części.
Do drugiej miseczki odłożyć 1/3 ciasta. Dodać kisiel (proszek) i dokładnie wymieszać.
Do foremki od babki dać jedną cześć jasnego ciasta, na to ciasto z kisielem i na to jasne ciasto.
Piec 40 minut w 160 st C.
Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. terea pieke napisze jak mi sie udala

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. wlasnie teraz piecze ! napisze jak mi sie udala

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń