czwartek, 27 lutego 2014

Babcine faworki



Składniki


4 żółtka
2 białka
3/4 szkl cukru
1/4 l kwaśnej śmietany
1 kg mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 kostki roztopionej margaryny
1 kg smalcu
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania


Smalec włożyć do garnka i roztopić (cały czas na gazie). Wszystkie składniki zagnieść razem. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 części. Każdą osobno rozwałkować. Wykrawać faworki. Smażyć na głęboki, tłuszczu ( rozgrzanym smalcu ). Osączyć z nadmiaru tłuszczu. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. Piękne są! Ja jeszcze nigdy nie robiłam faworków, bo u mnie królują pączki. Muszę jednak spróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Madzia polecam. Ja osobiście uwielbiam faworki i robię je nie tylko w czasie karnawału.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie wygląda. Też ostatnio robiłam faworki .

    OdpowiedzUsuń
  4. trafiłem tutaj ze strony kobietapisze bo widziałem pani przepis, ma pani talent!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo się cieszę :) Dziękuję i zapraszam częściej do zaglądania do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam faworki, to wspomnienie dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń