wtorek, 21 stycznia 2014

Babeczka jogurtowa z cytrynową nutką



Składniki

25 dag jogurtu naturalnego
25 dag mąki pszennej
7 dag masła
3 jajka
15 dag cukru pudru
1 cytryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania

Masło stopić w rondelku na bardzo małym ogniu. Wymieszać jogurt z jajkami, następnie dodać przesiany cukier puder. Zetrzeć na tarce skórkę z cytryny i dodać do masy. Wlać do masy roztopione i ostudzone masło, dokładnie wymieszać. Stopniowo wsypywać do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Wyrobić gładkie ciasto. Wlać ciasto do formy i piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C. Babkę pozostawić do ostygnięcia a następnie wyjąć z formy. Posypać
cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Prezentuje się pięknie:) chętnie bym zobaczyła jak wygląda w środeczku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super babka, zazdroszczę foremki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusząco wygląda, napewno bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń