środa, 16 października 2013

Soczysta babka serowa



Składniki

4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
60 dag białego sera twarogowego śmietankowego 
0,5 szklanki mąki
1 szczypta soli
lukier do polania babki


Sposób przygotowania

Rozbić jajka. W jednej miseczce ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej miseczce ubić na sztywno pianę z białek. W trzeciej misce ucierać mikserem ser z mąką. Następnie dodać do sera masę z żółtek, dobrze wymieszać. Do tego dodać ubitą pianę. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Formę od babki obficie wysmarować tłuszczem, ponieważ babka ciężko wychodzi z formy po upieczeniu. Babkę piec 50 minut w 180 st C. Po wystudzeniu polać babkę lukrem.
Babkę można również polać polewą czekoladową

1 komentarz: