poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Pawi Ogon




Składniki


BISZKOPT
5 jajek 
5 łyżek cukru 
5 łyżek mąki krupczatki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżka kakao 

CIASTO
3 szklanki mąki pszennej 
1 kostka margaryny Kasia
0,5 szklanki kwaśnej śmietany 18 % 
1 jajko 
1 żółtko 
3/4 szklanki cukru pudru 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 słoiczek powideł śliwkowych

KREM
1 litr mleka 
1 szklanka cukru 
3 żółtka 
1 cukier waniliowy 
4 czubate łyżki mąki pszennej 
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 
1 kostka margaryny Kasia
2 niebieskie galaretki

POLEWA
100 gram masła 
5 łyżek cukru pudru 
5 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 
3 łyżki kakao 
1 łyżka żelatyny 
2 łyżki wrzącej wody


Sposób przygotowania



BISZKOPT
 Białka ubić na pianę. Dodać cukier. Dobrze wymieszać, cały czas ubijając. Dodać żółtka. Wymieszać. Następnie mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do masy jajecznej i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec 30 minut w 180 st C. Ostudzić.

CIASTO 
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski razem z 1 kostką miękkiej margaryny Kasia i dokładnie zagnieść. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 części. Z jednej upiec placek (20 minut w 180 st C). Trzy pozostałe części rozwałkować osobno na długość blachy. Posmarować powidłami śliwkowymi i zwinąć w rolady.Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec na złoty kolor w temperaturze 200 st C przez 20 - 30 minut. Ostudzić.

KREM
 W 1 szklance mleka rozetrzeć żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Ostudzić. Miękką margarynę Kasia (1 kostkę) utrzeć mikserem powoli dodając przestudzony budyń. Dobrze wyrobić na gładką masę.

POLEWA 
100 gram margaryny Kasia wrzucić do garneczka razem z cukrem pudrem, śmietaną i kakaem. Podgrzewać mieszając. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody i dodać do składników w garneczku. Dobrze wymieszać. Gdy masa zacznie wrzeć, zdjąć z ognia. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do lekkiego ściągnięcia.

PRZEŁOŻENIE PLACKA (kolejność od spodu): 
1. cienki kruchy placek 
2. połowa kremu budyniowego 
3. upieczone roladki z powidłami 
4. tężejąca galaretka (odstawić do całkowitego ściągnięcia) 
5. druga połowa kremu budyniowego 
6. biszkopt 
7. polewa

2 komentarze: